Er zijn verschillende manieren om je zilveren sieraden of andere zilveren voorwerpen mooi en glanzend te maken en te houden.

Pas wel op bij sieraden met een steen of een parel, deze kunnen niet altijd tegen de vloeistoffen die hieronder worden gebruikt, gebruik daarvoor altijd methode 1, wel zo veilig.

1. De meest eenvoudige: stevig opwrijven met een zilverpoetsdoek. Je krijgt deze meegeleverd bij je bydoutsje sieraden.

2. Schoonmaken met zilverpoets middel. Je hebt diverse merken die je veelal bij de supermarkt of drogisterij kunt krijgen. Voorbeelden zijn Silvo, Brasso, Hagerty, HG.... Je hebt hiervoor een oude doek nodig. Doe een beetje zilverpoets op de doek en wrijf je sieraad mooi en glanzend schoon, wrijf na met een schone doek voor extra glans. Let op, dit is een vies en intensief werkje, zorg dat je je werkoppervlak goed beschermt met een doek of oude krant. Deze methode werkt ook voor koperen en bronzen voorwerpen. Doutsje deed het als klein meisje vaak bij haar oma thuis.

3. Zilver dompelbadje, dit is eenvoudig en snel klaar, maar wel een wat prijzige oplossing. Je dompelt je sieraad even onder en het komt prachtig glanzend weer te voorschijn. De merken Hagerty en HG hebben hier opties voor. Voor grotere voorwerpen lukt dit meestal niet, de badjes zijn hiervoor te klein.

4. Huis, tuin en keukenmiddeltje, dit is bydoutsje's favoriet. Goedkoop en makkelijk, je hebt de benodigdheden vaak al in huis. Hiervoor heb je een pan of schaal nodig. Leg op de bodem een vel aluminiumfolie met de doffe kant naar boven, bedek de gehele bodem. Giet kokend water in de schaal, het hoeft niet aan de kook te blijven. Zorg dat er voldoende in zit om je voorwerp minimaal voor de helft onder te dompelen. Voeg nu een goede hoeveelheid baking soda toe, totdat het flink bruist. De baking soda gaat een reactie aan met het aluminiumfolie. Leg nu je sieraden in de schaal zodat ze de folie raken. De zwarte uitslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Draai eventueel nog een keer om bij grote voorwerpen die niet helemaal ondergedompeld kunnen worden. 
Ja, het klopt, het gaat wel een beetje naar zwavel ruiken, maar dat is geen probleem. Je sieraden glanzen niet direct als je ze uit het badje haalt, maar even kort nawrijven met een doek en het ziet er weer prachtig uit (gebruik bij voorkeur een zilverpoetsdoek, deze heb je toch al in huis, hij wordt meegeleverd met je sieraad van bydoutsje) . Deze methode werkt voor al je zilver, maar is vooral handig voor grotere voorwerpen, zoals bestek en schaaltjes en het bespaart je een hoop poetswerk en geld. Succes!

 

© 2016 - 2023 bydoutsje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel